Home

En plena transició al vegetarianisme— o, millor dit, retorn— em trobo, buidant la nevera, amb una botifarra de perol duna coneguda marca. En la seva etiqueta, al damunt d’un porc (cito textualment) es declaren “mestres xarcuters des de 1928”, cosa que fa pensar en l’experiència i la professionalitat acumulades que, de ben segur, es reflectiran en el producte. Al donar-li la volta, però, en la lletra petita dels ingredients, em trobo amb una sorpresa no tan agradable. A part del 90% de carn de l’animal en qüestió, entre el 10% restant hi trobo lactosa, llet en pols, glicerina i glutamat mono sòdic.

La llet… bé, què n’hem de dir, si no és que ens la foten pel ganyot coll avall— i mai més ben dit— a tot arreu, des que naixem. I no humana, és clar — valga’m Déu! Millor d’una altra bèstia. Però, i la glicerina? Un producte d’origen animal o vegetal que s’utilitza, entre d’altres coses per a fer sabó, què caram hi pinta en una botifarra? Per sort, diuen que és segur consumir-ne inclús en dosis elevades i que encara no s’han demostrat efectes adversos a la salut. Encara. Què bé! I després hi ha el famós glutamat, per si crèiem que només el menjar xinès en duia; el gran amic del fast food: un potenciador de sabor. I per a què serveix un potenciador de sabor? Doncs per a ressaltar les característiques de l’aliment. Perquè, escolta, per si sol, potser no ho aconsegueix, pobre. Millor afegir-li un químic que, malgrat debats arreu del planeta, sobre els efectes secundaris i el consum addictiu que genera, mai s’ha pogut relacionar directament amb problemes de visió, de mal funcionament de l’hipotàlem, debilitat muscular, migranyes,… Quina sort!

En plena preparació del dinar familiar em trobo amb un dilema. El mateix que quan vaig a comprar i mira els prestatges del supermercat, de les botigues, als colmados… Sabem què mengem? O, inclús: volem saber-ho? Diuen que la ignorància fa feliç. Pot ser. A mi m’agrada saber les coses. Ara, n’hi ha que ben bé es mereixen el nom del porc… I n’hi ha que no.

botifarres

Advertisements

2 thoughts on “El nom del PORC

  1. Si només fós la glicerina!
    Quan adquereixes al supermercat un enciam, o una mica de té o qualsevol producte (suposadament) no elaborat, t’hi trobes que s’hi han fet servir pesticides i d’altres productes nocius per a la salut.
    Llavors s’emplenaran la boca parlant de la nocivitat del tabac i l’alcohol, però no et parlen de la nocivitat de tot allò que compres al teu supermercat de confiança

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s