Home

Per curiositat personal i professional, el tema de les creences m’ha tingut fascinada des que tinc memòria. Són el pilar de les nostres existències— a nivell mental i emocional. Són les instruccions que ens ensenyen i aprenem de petits, sobre e món i la realitat, i que ens marquen la ruta a seguir per a la resta de la nostra vida. Què creiem i què no ens defineix. Ens fa ser i sentir. O no.

“Tant si creus que pots com si no, tens raó.”

Henry Ford.

Segons el diccionari (sí, ja hi tornem) creure és considerar una cosa com a veritable, possible o segura, especialment sense una demostració, a partir de senyals o dades particulars. Per exemple, creure en els extraterrestres o que t’han anat bé els exàmens. Altres significats i aplicacions poden ser el de tenir un conjunt d’idees religioses, imaginar-te que ets una persona molt important o aconseguir que altres combreguin amb les coses que dius. Però, curiosament, no hi he trobat la definició oficial per escrit a un ús— o connotació— que sí veig molt sovint— que, en canvi, sí consta com a sinònim— i és obeir.

Que no creu aquest nen? L’has de fer creure. Creu-me o rebràs!, són algunes de les expressions que he sentit dirigides o respecte a criatures que, pel que sembla, no creuen. O, millor dit, no obeeixen a l’adult a càrrec. I em resulta curiós— com a mínim!—, però, sobretot, molt exemplificador de la mena d’educació que volem i donem als nostres fills. De la vida que els oferim. I, provablement també, perquè crec (sí, jo ho crec almenys) sigui també el que marca la diferència entre ensenyar o descobrir, culpar o responsabilitzar, dependència o llibertat, confiança o por, respecte o ultratge,… Inclús entre ser feliç o no. Avui, demà, sempre.

I és que no ho diu ningú, enlloc, prou alt i clar, però creure et pot salvar o condemnar-te. Cada dia. En tu està la força de canviar-ho, com diria el mestre. 

obey_wan_kenobi_by_9ntap6-d4d9ht2

Imatge de 9ntap6 Digital Art / Vector / Portraits.

Així, no m’estranya que inclús un banc aprofiti els múltiples significats i les connotacions del verb en qüestió, per a fer tota una campanya publicitària de posicionament en aquests temps de crisi. Veure per creure… (O viure, vaja.)

6a00d8341c926253ef01a511925a4f970c-500wi

I tu, què creus?

 

Per a aquells que encara no coneguin el treball i les investigacions del biòleg cel·lular i genetista Bruce Lipton, sobre com ens afecta allò en què creiem, aquí teniu un documental sobre la seva obra magna, La biologia de la creença.

Bruce-Lipton-1024x731

 

Puedes leer este artículo en castellano aquí gracias a Google translate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s