Home

Antropològica, social i popularment l’amor ha estat sempre cosa de dos— almenys fins que deixa de ser-ho… Tres són multitud, diuen. I, quan venen maldades, tant hi fa què pesa més, si les banyes, la canalla o els anys. La qüestió és que en baixada, tot llast contribueix a agafar inèrcia. I com saber on acaba i on comença la deformació o la flexibilitat dins la parella?

Tot i no haver-hi cap fórmula màgica que garantitzi la duració, la intensitat ni cap altre aspecte en una relació, sí hi ha múltiples teories al respecte. Entre elles, la del psicòleg Robert J. Sternberg, anomenada el triangle de l’amor.

571px-Triangular_Theory_of_Love_-_Español.svg

El seu principi es basa en tres ingredients clau, que juguen un paper crucial en les relacions amoroses. I aquests són: la intimitat, la passió i el compromís. Cadascun d’aquests components, en la seva justa mesura, dóna com a resultat un triangle equilàter i, segons els seus estudis, una relació de parella estable. En el cas que algun dels tres conceptes tingui un paper més rellevant, en detriment dels altres, obtindrà resultats més irregulars o menys equilibrats, en tots els aspectes— en la forma i en el fons, vaja.

relaciones-entre-el-grado-de-compromiso-de-dos-individuos-en-una-relacionrelaciones-entre-los-niveles-reales-e-ideales-de-compromiso

Ilustracions del llibre “El triángulo del amor. Intimidad, pasión y compromiso”, de Robert J. Sternber, publicat per Ed. Paidós.

Òbviament, tot canvia i res és etern. Així doncs, una relació no sempre serà equilàtera, com tampoc isòsceles ni escalena— el grau d’dels angles, les distàncies, la llargada… Tot varia en el temps i l’espai. Provablement ni tan sols en mantingui la forma. Una relació pot ser rodona, quadrada o rectangular, irregular… Sempre i quan les persones implicades hi siguin felices. Perquè tota teoria és fruit de la necessitat de raonament, d’anàlisi; i és interessant, sí, però en la vida real, a la pràctica, les coses no funcionen igual.

En matèria d’amor no hi ha terra ferma. Cada vaixell té el seu velam. Algunes veles són triangulars, d’altres romboides; de tela, de plàstic; però totes fan el seu fet. I mentre la nau porti bon rumb, els mariners estaran contents. I sinó… Bon vent i barca nova!

 

Puedes leer este artículo en castellano aquí gracias a Google translate.

 

Advertisements

One thought on “El triangle de les bermudes

  1. Teresa, antropológicament l’amor no existeix com a un valor absolut de l’home. Cada cultura en té una visió diferent i no sempre coincideix amb la nostre, es per tant un valor molt. molt relatiu i per descomptat que hi ha cultures poligàmiques o ,menys, poliàndriques. Hi ha societats on l’amat pasional no te res a veure amb el marit legal reconegut. Fins i tot casats els fills poden ser dels amants i no passa res. Hi ha cultures en que dones tenen oberta la porta de se casa per als diferents amants, mentre el marit pot està fora de casa en una expedició o treball de temporada. El que si és cert és que en condicions molt favorables que permeten una certa estabilitat i igualtat entre els sexes la solució acostuma a ser -estadisticament només, d’un matrimoni de dos -social i jurícicament, fins tot del mateix genere,- voltat d’algun amant esporàdic passional més discret. . .
    Varem fer un curs d’escriptura de guió .. fa … pruos anys com per haver fet antropologia … de tota manera no em facis massa cas, s’enten el que dius i el que vols dir. Petons.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s