Home

Cada any, quan s’apropen aquestes dates, als adults ens dóna— i m’incloc, més per solidaritat amb els grans que altra cosa— per preguntar als menuts de la casa— de la família, del carrer…— si han estat/ són bons. O, en el seu defecte, si s’han portat / es porten bé. I el mateix ens recorden fulletons, mitjans i premsa— per si algú encara no els ho ha preguntat, no fos cas que quedi algun nen pel món sense interrogar!

Probablement ja ho he dit en altres ocasions, però la canalla (des del meu punt de vista, i confio que no sóc l’única que ho pensa) no és bona o dolenta: es porten bé o malament. Això, que sembla no res, és una gran diferència. És i la marca. Perquè dir-li a un nen que és dolent significa adjudicar-li un tret de la seva personalitat que el defineix, quelcom que li pertany (i molt possiblement l’acompanyi la resta de la seva vida); dir que es porta malament, sols es refereix a la seva actitud, una cosa que canvia segons l’humor, el temps, l’edat...

Em repeteixo, ho sé. No és la primera— ni serà l’última— vegada que ho digui. Però és que tampoc ens cansem els adults de jutjar i valorar com són/ es porten els petits. Propis o aliens. I sovint— massa— oblidem que nosaltres també érem com ells, no fa tant. O sí… Potser massa. I potser, amics meus, estimats, aquest, és precisament part del problema. No ells; ni les seves rebequeries, paraulotes, baralles… Sinó nosaltres.

Enfadar-se, malparlar, renegar, discutir… està bé. Igual que riure, saludar, atendre o obeir. Per a grans i petits. Forma part del ventall de possibilitats entre les emocions i les relacions humanes. Experimentar, créixer, aprendre, compartir… És la vida. Negar-ho és negar-la; evitar-ho, evitar-la. No hi ha dia sense nit, ni alegria sense pena. Som una mica de tot… sigui bo o dolent. Som l’infant que vam ser i l’home o la dona en  què ens hem convertit.

Així que, aquestes Festes, no renegueu de l’amic invisible, de fer cagar el tió, i escriure la carta als Reis. Contribuïu a preservar la il·lusió i la innocència dels més xics i mantindreu també la vostra. Tot l’any. La curiositat, el misteri, la passió, l’enamorament… Però, sobretot, cada cop que tingueu l’impuls de preguntar a un xiquet si s’ha portat bé o no, atureu-vos. Gireu el dit que assenyala en fora i pregunteu-vos: Sóc / he estat bo? o Em porto/ m’he portat bé? I respongueu sense por. A vosaltres ningú us jutja, ni castiga, ni renya… Oi?

Article publicat a l’Anoiadiari.cat.

T'has portat bé?

Cada año, cuando se acercan estas fechas, a los adultos nos da— y me incluyo, más por solidaridad que otra cosa— por preguntar a los pequeños de la casa— de la familia, en la calle… —si han sido / son buenos. O, en su defecto, si se han portado / se portan bien. Y lo mismo nos recuerdan catálogos y medios de comunicación— ¡por si alguien todavía no se lo ha preguntado, no sea que quede algún niño por el mundo sin interrogar!

Ya lo he dicho en otras ocasiones, pero los niños (desde mi punto de vista, y confío en que no soy la única que lo cree) no son buenos o malos: se portan bien o mal. Esto, que parece nada, es una gran diferencia. Es y la marca. Porque decirle a un niño que es malo significa adjudicarle un rasgo de su personalidad que lo define, algo que le pertenece (y que muy posiblemente lo acompañe el resto de su vida); decir que se porta mal, sólo se refiere a su actitud, algo que cambia según el humor, el tiempo, la edad…

Me repito, lo sé. No es la primera— ni será la última— vez que lo diga. Pero es que tampoco nos cansamos los adultos de juzgar y valorar como son / se portan los pequeños. Propios o ajenos. Y muy a menudo olvidamos que nosotros también éramos como ellos, no hace tanto. O sí… Quizá demasiado. Y tal vez, amigos míos, queridos, este es precisamente parte del problema. No ellos; ni sus rabietas, palabrotas, peleas… Sinó nosotros.

Enfadarse, dudar, hablar mal, discutir… está bien. Al igual que reír, saludar, atender o obedecer. Para pequeños y grandes. Forma parte del abanico de posibilidades entre las emociones y las relaciones humanas. Experimentar, crecer, aprender, compartir… Es la vida. Negarlo es negarla; evitarlo, evitarla. No hay día sin noche, ni alegría sin pena. Somos un poco de todo… sea bueno o malo. Somos el niño que fuimos y el hombre o la mujer en que nos hemos convertido.

Así que, estas Fiestas, no reneguemos del amigo invisible, de hacer cagar el tió y escribir la carta a los Reyes. Contribuid a preservar la ilusión y la inocencia de los más chicos y mantendréis también la vuestra. Todo el año. La curiosidad, el misterio, la pasión, el enamoramiento… Pero, sobre todo, cada vez que tengáis el impulso de preguntar a un niño si se ha portado bien o no, deteneros. Girad el dedo que señala afuera y preguntaros: Soy / he sido bueno? o Me llevo / me he portado bien? Y responded sin miedo. A vosotros nadie os juzga, ni castiga, ni regaña… ¿Verdad?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s